CSILLAGTÚRA

A világhírű montenegrói természeti csodák

Nyolc nap kanyonokban, őserdőben, fjordban, hegyekben és tengeren


Nem kell másik kontinensre utazni, hogy igazi kanyont lásson, hogy eljusson egy őserdőbe, hogy megcsodálja a világ egyik legszebb öblét. Jöjjön el hozzánk Montenegróba, ahol minden természeti szépséget megtalálhat.


Nyolc nap egy természeti ékszerdobozban

Nyaralásához kész programot kínálunk

Indulás reggel 5 órakor. Utunk Belgrádtól csodálatos tájakon vezet. Megállunk a Zlatibori tónál. Montenegróba érve megtekintjük a világ második legnagyobb kanyonját, a Tara kanyont. Utunk a Tara és a Moraca kanyonban biztonságos úton vezet. A fővároson, Podgoricán át, majd a Lovcen Nemzeti Park mellett halad utunk. Páratlan kilátás nyílik a Balkán legnagyobb tavára, a Szkadari tóra.

Közeledve a tengerparthoz megállunk egy kilátónál, ahol gyönyörű panoráma tárul elénk. Mintha repülőn ülve néznénk le Budva óvárosára és Sveti Stefan szigetre.

Érkezés, késő délután a szállásra, a Kotor melletti hegyi apartman házba.
Este: séta a Kotor óvárosában és a jacht kikötőben
Étkezés: Önellátás


Indulás 8.30-kor Kotorba. Mielőtt a kotori óvárost részleteiben nappal is megcsodálnánk, megtekintjük a Kotor óváros előtti híres hal-, zöldség-, és gyümölcspiacot. Majd felsétálunk 1350 lépcsőn a 260 méter magas dombon megépített várost védő Szent János-erődhöz. Nemcsak az erőd miatt érdemes megtenni az utat, hanem a lélegzetelállító látványért is, ami szemünk elé tárul. Visszatérünk Kotor óvárosába, a Lovcen hegység tövébe települt, több mint kétezer éves falakkal körülvett középkori városnegyedbe, amely a világörökség része.

Az ódon hangulatú városrészben templomok, paloták, kávézók, éttermek váltogatják egymást. Nevezetességek megtekintése: tengerészeti múzeum, paloták, templomok, kolostorok. A legfantasztikusabb román stílusú építmény az Adrián a Szent Triphon katedrális. De párját ritkítja a Szent Lukács romantikus templom.
Késő délután strandolás a Plavi Horizonti gyógyhatású homokos és sziklás öblében.
Étkezés: fakultatív meleg vacsora a strand éttermében ajánlott: csevap vacsora 6 euró.

Indulás 9 órakor Perastba, ahol a gazdag hajóskapitányok barokk stílusú palotákat emeltek. A ma is jó állapotú épületek a fényes és gazdag történelmi múltról tanúskodnak. Itt található Montenegró legmagasabb templomtornya. A város megtekintése után hajóra szállunk, és a vízről megnézzük a fjordot. Az utazó úgy látja, mintha a hegyek széttörtek volna, és engedték volna, hogy a tenger közéjük folyjon. Ez a természeti jelenség egyedülálló az Adrián. Ez a legdélebbi fjord Európában. A hajókirándulás során elhajózunk a Szent György és a Szirti Madonna szigethez. Az utóbbi a kotori öbölben élők szent helye. Különlegessége: éppen akkora, amelyen egy templomot megépíthettek.
A hajóút után Herceg Novi felé vesszük utunkat. Mielőtt a városba érünk, megtekintjük a Savinska Dubraván található Savina kolostort, amely a tengerpart legszebb pravoszláv műemlék együttese.

A templom kincstárának legféltettebb kincse az 1219-ben hegyikristályból készült, arannyal, ezüsttel, rubinnal ékesített kereszt. De láthatók itt arany szállal átszőtt miseruhák és terítők. A könyvtárban pergamenre írt középkori királyi rendeleteket őriznek. Az épületegyüttest értékes freskókkal díszítették.
Herceg Novi nevezetességei közül a legtöbb az Óvárosban illetve a Habsburg uralom idején épült villasoron található. Minden egyes lépés az 1382-ben alapított óvárosban egy újabb mese. A tengeri erőd még a 14. században épült. Utunk templomok kolostorok, műtermek, kávézók, és üzletek között vezet egy olyan térre, amely nem véletlenül kapta a szép kilátás, vagyis a Belavista nevet. A tér közepén áll a híres Szent Mihály Arkangyal templom. A véres tornyot a törökök a 16. század közepén építették.
Fürdés Igaloban.
Étkezés: A Herceg Novi Igaló közötti tengerparti sétányon

Indulás 9.00-kor. Felhajtunk az aranyútra, ahonnan a legszebb a panoráma a Kotori fjordra, a Kotori öbölre, az óvárosra. A táj szépsége leírhatatlan. Minden kanyarból másként mutatkozik a táj szépsége. A mediterrán és a kontinentális éghajlati övezetek határán barangolunk. (Szállástól 5-20 km) Ellátogatunk Njegusi faluba, ahol megtekintjük II. Petar Petrovic Njegus püspökfejedelem szülőházát. A fejedelem nemzetközileg elismert irodalmár volt. A hegyek koszorúja művét ötven nyelvre fordították le.
Njegusiban készítik a világszerte híres Njegusi

sonkát, amit egy évig füstölnek és szárítanak.  Ez Montenegró nemzeti étele. A sonka mellé a faluban készített házisajtot, szőlőpálinkát, és kitűnő Vrnac bort kínálnak.
Nemzeti ételekből ebéd.
Délután felkapaszkodunk a Lovcen 1650 méter magas csúcsára, ahol megtekintjük a fejedelem mauzóleumát. A csúcsról tiszta idő esetén még Olaszországba is átlátni. A nemzeti parkban a helyiek specialitása: mézbor vásárolható.
Étkezés: vacsorázási lehetőség Kotorban

Indulás: 9 órakor Sveti Stefánra. Az egykori halászfaluból, megtartva a hagyományos építkezést, szuper apartmanos szállodákat alakítottak ki. Sveti Stefán már ötven évvel ezelőtt megkapta a világ legexkluzívabb nyaralóhelye titulust. Államfők, magas rangú politikusok, iparmágnások, filmcsillagok, híres sportolók vendégeskedtek a villákban. Séta a parti sétányon, két egzotikus parti öböl megtekintése, strandolási lehetőség (30 kilométer). Délután visszautazunk Budvába. Az óvárost a XV. században erős falakkal, várkapukkal, tornyokkal vették körül.

Bármelyik városkapun lépünk be elénk tárulnak a középkori itáliai építészet remekei. A tengerből szinte kinövő erődítmény alapjait még a görögök rakták le. A Várkastéllyal és citadellával együtt tekintélyt parancsoló. A belvárosban szűk utcák találhatóak, amelyek terekbe torkolnak, ahol történelmi jelentőségű épületek, templomok között sétálunk.
Fürdés.
Esti Budva, szórakozási lehetőség.
Visszaindulás a szállásra 23 órakor.
Étkezés: a budvai sétányon fakultatív.

Indulás fél 9-kor a Szkadari-tóhoz, amely a Balkán legnagyobb tava, és az egyik legnagyobb édesvízi mocsár a mediterránon. Az egyik legnevezetesebb természeti és történelmi attrakció Montenegróban. Itt van Európa legnagyobb madár rezervátuma. A pelikánok utolsó élőhelye a kontinensen. A Szkadári-tó, mint a madarak jelentős élőhelye, 1996-ban felkerült a Világ mocsarai listájára.

A Szkadári tavon Európa 400 madárfajából 270 faj fészkel a náddal borított, érintetlen partvidéken. Csónakázás közben gyönyörködhetünk a mocsaras, sűrű növényzettel átszőtt partokban, a szépséges szigetekben, félszigetekben.
Hajókázás a tavon, szigetek megtekintése.
Halételek fogyaszthatók
.

Indulás 9 órakor Cetinjébe. A város Montenegro szellemiségének, történelmiségének jelképe. Cetinje a Lovcen Nemzeti Park szélén helyezkedik el, a 15. században alapították. A város legjelentősebb műemléke, a Szent Péter kolostor. Itt nyugszik több montenegrói uralkodó. A Biljárda, II. Petar Petrovics Njegus rezidenciája volt.

Miklós király palotájában lakosztályok, könyvtárszoba festmények, fegyverek tekinthetők meg. Cetinje egyik legérdekesebb palotája a Kék Palota, amely a Franciországban élő Miklós király dédunokájáé.
Délután strandolás Jazon.
Este: Kagylóvacsora a Lustica félszigeten Montenegró ősi kagylótenyésztőjéné
l.

Indulás: 6 órakor haza. Montenegró északi részén megállunk a Biográdi hegységben, amely Földünk felbecsülhetetlen természeti kincse. Európa utolsó három őserdeje közül az egyik. A nemzeti park 5400 hektáros, a legtipikusabb őserdei vegetációval borított. A park központi helyén alakult ki a jégkorszakban, 2000 méteres hegyek derekánál, 1094 méter magasságban a kékes, zöldes színben tükröződő Biográdi-tó.

Az öt méter mély, négy kilométer kerületű tó körül ózondús levegőjű őserdőben barangolhatunk. A tavat a hegyekben eredő több folyó táplálja. A legnagyobb a Biográdi folyó. A torkolatoknál képződött lápos, mocsaras, buja ősi növényzettel átszőtt részek felett is biztos lábbal lépkedhetünk a faemelvényeken és egymást keresztező hidacskákon.
Étkezés: Önellátás