Látnivalók

15-20 perc a szállástól

A szállás közelében több látványosság is várja Kedves Vendégeinket.
Kotor óvárosa, a világörökség része - az apartmantól két kilométerre található
Budva óvárosa - 15 perc autóval
Sveti Stefan, a luxus apartman sziget - 20 perc a szállástól
Lovcen-i Nemzeti Park - határa néhány perc a szállástól
Kék Barlang
, Mamula-sziget - Tivatból hajóúton közelíthető meg 15 perc alatt
Szirti Madonna-sziget
- Tivatból hajóúton közelíthető meg 15 perc alatt
Dubrovnik - egy óra alatt elérhető az apartmantól


Akár hajóval, akár szárazföldi úton érkezünk a Kotori-öbölbe, ugyanaz a csoda történik velünk, a vidék elvarázsol bennünket, és ha elutazunk a varázslat örökre megmarad. Az utazó úgy látja, mintha a hegyek széttörtek volna és engedték volna, hogy a tenger közéjük folyjon. Ez a természeti jelenség egyedülálló az Adrián. Ez a legdélebbi fjord Európában. A hatalmas, ezer méter feletti hegyek megvédik a tengerpartot a hűvös hegyi klímától. Míg a hegyek csúcsain hó van, lent a völgyben virágoznak a rózsák, igazi mediterrán hangulat uralkodik agavék, pálmák, mimózák, leanderek, és kivi bokrok között.
Elkápráztatott szemünkkel kukkantsunk be a Lovcen hegység tövébe települt, több mint kétezer éves falakkal körülvett középkori városnegyedbe, amely a világörökség része. Az óváros kényelmes sétával egy óra alatt bejárható, de a turista nem állja meg, hogy nyaralása idején többször is visszatérjen az ódon hangulatú városrészbe, ahol templomok, paloták, kávézók, bárok éttermek váltogatják egymást. A hely szellemisége megragadta az amerikai Katherena Zeta Jones - Michael Doughlas amerikai filmsztár házaspárt is, akik itt alakítottak ki rezidenciáját.Noha az óvárost már megcsodáltuk, még sincs vége a fantasztikumoknak. Innen ugyanis felkapaszkodunk 1350 lépcsőn a 260 méter magas dombon megépített várost védő Szent János-erődhöz. Nem is a romos erőd miatt érdemes megtenni az utat, hanem a lélegzetelállító látványért, ami szemünk elé tárul.

Visszatérve az óvárosba, a falakon kívül nyüzsgő hal-és zöldségpiacra lelünk. Itt aztán minden megkapható, ami szem szájnak ingere.
A halászok általában bárkáikkal a partok mellet halásznak. A hálójukba legtöbbször fennakad barbun, zubatac, arbun, orada hal, rák, kagyló, tintahal, polip. A tenger gyümölcseit sütés után bekenik fűszernövénnyel. A legtöbbször rozmaringgal. Ebből és más fűszerkeverékekből sincs hiány a piacon.
Mint ahogy a legkülönlegesebb mediterrán zöldségek és gyümölcsök is megkaphatók. Kóstoljunk meg mindent, a gránátalmától a jaffán át a friss fügéig.
Ha jól belaktunk nem árt egy kis séta a pálmafás yacht kikötőben. Több emeletes tengerjáró vízi csodák kápráztatják el a kíváncsiskodó turistákat. Ha szerencsénk van még be is kukkanthatunk az egymillió eurót érő yachtok belsejébe.
A yacht tulajdonosokkal akár összefuthatunk az óvárosban található Európa legnagyobb Night Clubjában, a Maximusban. A szórakozó központ a montenegrói riviérán nyaralók esti találka helye. Budvából, ahol több tízezren nyaralnak hetente, a 2006-ban európaian felújított másfél kilométeres vrmaci alagúton át mindössze fél óra az út. Három szinten, több ezer négyzetméteren zajlik esténként a mediterrán hangulatú, káprázatos mulatság.
Az óvárosban a kultúrára is érdemes néhány órát szánni. A múzeumok és a templomok betekintést engednek Montenegró történelmébe.


A nyüzsgő, nyáron kicsit zsúfolt budvai riviéra központja Budva. A szállástól mindössze 15 perc autózással kényelmesen eljuthatunk a sikátoros óvárosba, vagy ahogy a a helyiek nevezik Stari Gradba. Az óváros pici szigeten épült, de néhány századdal ezelőtt keskeny homokos sávval összekötötték a szárazfölddel. Az óvárost a XV. században erős falakkal, várkapukkal, tornyokkal vették körül. A belvárosban pici szűk utcák találhatóak, melyek terekbe torkolnak, ahol történelmi jelentőségű épületek, templomok között sétálhatunk.


Bármelyik városkapun lépünk be, elénk tárulnak a középkori itáliai építészet remekei. A városfalat például a velenceiek a 17 században átépítették. A tengerből szinte kinövő erődítmény alapjait még a görögök rakták le. A várkastéllyal és acitadellával együtt tekintélyt parancsoló. A sikátorokban sétálva az embernek olyan érzése támad, mintha visszaforgatták volna az idő kerekét.
Budva ma a turisták metropolisza, a színház, a fesztiválok, és az ünnepek városa. Kávézók, színvonalas árukat kínáló butikok galériák, műtermek sorakoznak egymás után. Joggal nevezik az Adria egyik ékkövének, a tengerpart királynőjének.


A part menti sétányon egészen Budva óvárosáig éjjel-nappal kínálják a helyi specialitásokat. A jellegzetes ételek levélhalból, pisztrángból, polipból, tintahalból és angolnából készülnek. De érdemes megkóstolni a homárt, a királyrákot és a Tivat környékén tenyészetett, sajátságosan ízesített fekete kagylót. A montenegrói konyha az olívaolaj használatán alapszik, a legrégebbi olajfa több mint 2000 éves, Stari Barban található. A halakat gradele, lešo, brodet és roston sütéssel készítik el. A halakat sütés után bekenik fűszernövénnyel, legtöbbször rozmaringgal. Öntetként adják a fokhagyma szószt. Mellé olíva olajban megforgatott salátát és zöldséget tálalnak.
Montenegró San Remója, a luxus nyaralókkal, villákkal ékesítette Prznói part. Mellette fekszik a 18 hektáros ősfákkal és egzotikus nővényekkel borított park, amely a szerb királyi dinasztia egykori palotáját övezi. A luxus szobás szállodának külön öble van, amit a tenger felöl napkeltétől napnyugtáig őriznek. Ha a luxusból még mindig nem elég, akkor pillantsunk be Sveti Stefánra. Mintha egy kőből készült hajó félig elsüllyedt volna. Igazán jól tartja magát, pedig már hatszáz éve települést hordoz a fedélzeten. Az egykori halászfaluból, igaz megtartva a hagyományos építkezést szuper apartmanos
szállodákat alakítottak ki. Ötven évvel ezelőtt megkapta a világ legexkluzívabb nyaralóhelye titulust. Államfők, magas rangú politikusok, iparmágnások, film csillagok, híres sportolók vendégeskedtek a 2000 dolláros villákban. Többek között II. Erzsébet angol királynó, II. Umbertó olasz király, Kirg Douglas, Claudia Schiffer, Chaplin és Sophi Loren is rendszeresen nyaralt itt. Az olasz díva és filmcsillag, amikor megérkezett és körülnézett, így fogalmazott: Olyan ez a sziget, mintha gyermekkorom legszebb meséjébe érkeztem volna.
A nemzeti park Montenegró fontos történelmi pillére. A Lovcen hegy oldalai kövesek, nagyon sok szakadékkal, hasadékkal tarkítottak. A tengeri és a kontinentális klimatikus egységnek a határán van. A hegyen nagyon különleges és félelmetes szerpentinek vezetnek. A nemzeti park szélén elhelyezkedő Cetinjébe Podgoricából és Kotorból is mindössze negyven kilométer megtétele után juthatunk el. A tengerparti városból, Kotorból lélegzetelállítóan szép út visz a kőkorszakban is lakott területre. Az aranyút minden kilométer kövénél megállhatnánk fotózni, videózni. Az út elején a Kotori öböl panorámája lenyűgözi az utazót.A táj egészen Cetinjéig nem fukarkodik szépségekben. Zöldülő rét, hatalmas sziklaóriások a fennsíkok közepén. Körös-körül sűrű növényzettel benőtt hegyoldalak és égbenyúló, helyenként hótakaróval borított kopár hegycsúcsok.
Cetinje Montenegró szellemiségének, történetiségének jelképe.


A város, melyet a 15. században alapítottak, a nevét a Cetinje folyóról kapta. Amikor 1878-ban a nagyhatalmak Montenegrót elismerték önálló államként, Cetinje lett a főváros.


A környék egyik legrégebbi épülete, a Vlaska Crkva templom 1450-ben épült. Szintén ebből a korból származik a város legjelentősebb műemléke, a Szent Péter kolostor. Több montenegrói uralkodó sírhelye is megtalálható az épületben.


A lovceni nemzeti park nem hagyható el anélkül, hogy ne hajtanánk főt a püspökfejedelem II. Petar Petrović Njegoš előtt. Az elhunyt fejedelem kívánsága volt, hogy a Lovćen csúcsán egy templomban temessék el. Az 1650 méteres csúcson megépített gigantikus mauzóleum kiemelkedik környezetéből. A mauzóleum a crnagorac nép szent kegyeleti helye.
Páratlan élményben lesz részünk, ha tivati hajókikötőből elhajókázunk a közeli Kék Barlanghoz. Tessék megkapaszkodni. No nem azért mert hajónk olyan szélvész gyorsan halad, hanem mert a várossal szemközti Lustica-félszigeten olyan természeti csoda vár ránk, mely párját ritkítja. Negyedórás hajókázás után érkezünk meg a turisták számára igazi attrakciót nyújtó Kék Barlanghoz, a Plava Spiljához. A különlegessége abban van, hogy a tenger itt hihetetlenül tiszta, a barlang falairól visszatükröződik a beszűrődő napfény és a vizet

csodálatos kékre színezi. Ezért kapta a Kék barlang nevet. A Kék Barlangnak két bejárata is van. A barlang területe igen nagy, közel kétszáz négyzetméteres, éppen ezért egyszerre több hajó is elfér benne. A víz mélysége a barlangban 3 - 5 méter, a barlang magassága 9 méter. Álljunk csak meg, mint ahogy azt az idelátogató turista hajók teszik és mártózzunk meg. Hova tűnt a barnaságunk? Egyszeriben bőrünk színe kékre változik. De nem kell megijedni, ez csak addig tart, míg úszkálunk a világoskék vízben.

A Mamula-szigeten a 19. század közepén erődítményt építettek. A sziget nyolcvan százalékán épült ki vár, amely a kotori-öböl bejáratát védte a betolakodóktól. Az erődöt a két világháborúban hadifogolytábornak használták. A toronyból gyönyörű a kilátás a nyílt tengerre. Ez a lakatlan sziget nem csak történelmi sétára invitál, hanem kitűnő strandolási lehetőséget is nyújt.
A Kotori tengeröböl bármely partján utazunk szemünk elé tárul két kicsiny sziget, a Szent Görgy és a Szirti Madonna. A kishajók, a tivati kikötőből 10 perc alatt eljutnak az öböl két gyöngyszeméhez.A legenda szerint az öbölbe érkező hajók kapitányai a sziget helyén egy követ dobtak a vízbe, hogy kiengeszteljék a tenger isteneit. A sziget gyorsan elkészült és Szűz Mária tiszteletére egy templomot is felépítettek. Itt a mai napig is működik a Benedek-rendi kolostor.


A kotoriak azonban a kis szigetet erődként is használták a 16. században. Ezért az akkori püspök, pápai beleegyezéssel, kitagadta a lakosságot és egy évtizedig nem tarthattak ott misét. A crnagorák viszont büszke, makacs emberek és a közelben felépítették a Szirti Madonna szigetet és felhúztak egy templomot is, amit az idők alatt folyamatosan bővítettek. A perasti fesztivál idején, július 22-én csónakokkal érkeznek a helyiek a szigetecskéhez és követ dobnak a tengerbe. Ezzel emlékeznek a majd fél évezreddel ezelőtti építésére.
 

 

 

 

Elhelyezés

2-3-4-5 ágyas
klimatizált
apartmanokban

Csendes helyen

Részletek, apartman leírások, alaprajzok ITT.